Tweet
Hire Me on Freelancer.com
Protected by Copyscape Web Plagiarism Finder
Showing posts with label VB.Net.. Show all posts
Showing posts with label VB.Net.. Show all posts

Wednesday, 24 October 2012

Mostly asked Asp.Net Interview Qusetion and Answers 3.5 , 4.0 (Part - 3)




Asp.net interview, .NET Interview Questions and Answers, asp.net interview questions, asp.net interview questions and answers, C# interview questions and answers, IIS interview questions and answers, sql server interview questions and answers, vb.net interview questions and answers, XML interview questions and answers, Asp.Net 3.5,Asp.Net 4.0,Asp.Net4.5, Asp.Net C#, VB.Net.
 


Tricky Questions

1. If I’m developing an application that must accommodate multiple security levels though secure login and my ASP.NET web application is spanned across three web-servers (using round-robin load balancing) what would be the best approach to maintain login-in state for the users?
Answer: You can use the security state maintained using a database. (Use Authentication mode as database)

2. What’s the difference between Code behind=”MyCode.aspx.cs” and src=”MyCode.aspx.cs” mce_src=”MyCode.aspx.cs”?
Answer: Visual Studio uses the Code behind attribute to distinguish the page source or programming logic from the design. Also the src attribute will make the page compile on every request. That is the page will not be compiled in advance and stored in the bin as a dll instead it will be compiled at run time.

3. Suppose you want a certain ASP.NET function executed on Mouse Over over a certain button or textbox. Where do you add an event handler?
Answer: Every web control has an ability to add the attributes on client side which will execute on client side and run a client side script like a JavaScript function.
btnSubmit.Attributes.Add (“onMouseOver”,”someClientCode () ;”) //For on mouse over of a button
TextBox1.Attributes.Add(“onFocus”,“ClearText();”) //For on focus of a text box

4. Explain what a diffgram is and a good use for one?
Answer: The DiffGram is one of the two XML formats that you can use to render Dataset object contents to XML. For reading database data to an XML file to be sent to a Web Service.

5. What base class do all Web Forms inherit from?
Answer: The Page class.

6. Name two properties common in every validation control?
Answer: ControlToValidate and Text property.

7. What tags do you need to add within the Data grid tags to bind columns manually?
Answer: Set AutoGenerateColumns Property to false on the Data grid tag

8. What tag do you use to add a hyperlink column to the Data Grid?
Answer: asp: HyperLinkColumn

9. What is the transport protocol you use to call a Web service?
Answer: SOAP (Simple Object Access Protocol) is the preferred protocol.

10. Where on the Internet would you look for Web services?
Answer: http://www.uddi.org

11. Which control would you use if you needed to make sure the values in two different controls matched?
Answer: CompareValidator Control

12. What are the assembly entry points? An Assembly can have how many entry points at a time?
Answer: An assembly can have only one entry point from DllMain, Win Main or Main.

13. What does an assembly contain?
Answer:
• Manifest – The metadata describing the information below.
• Assembly name – Aids in versioning and visibility scope.
• Version information – The version number is integrated into the assembly’s identity.
• Types – Boundaries and scopes of methods, classes, properties, events, attributes.
• Locale – Information describing language/culture.
• Cryptographic Hash – Public key encoded hash acting as version/security check.
• Security Permissions – The permissions within the assembly determine the permissions that can be granted for all aspects of the assembly contents.

14. What does an assembly manifest contains?
Answer: It contains assembly name, version number (major.minor.build.revision) and culture Information. It also specifies the strong name information, which is useful for shared assemblies, and list of files, an assembly contains. It also provides information for type references in an assembly and other referenced assemblies.

15. Which tool is used to deploy an assembly, so as the assembly is available to all the application?
Answer: The GacUtil.exe is the tool, which allows us to add any assembly to the windows GAC.

16. How many catch statements can be associated with single try statement?
Answer: There can be a zero or more catch statement for each try statement. So it has not limit to the number of catch statement per try statement.

17. What is Console and System a Class/a Data Member/a routine/a namespace or a type?
Answer: Console is a class and System is namespace.

18. How many values can be returned from a method in C#?
Answer: Only one value can be returned from method, however you can use ref or out variable to change more than one value in called method.

19. How to declare a variable named this in C#, with data type string?
Answer: string @this;

20. Can we change the dimension of Array at run time like Array [3, 4]?
Answer: Yes, We can change only the first position of array dimension.

21. What keyword is used to accept a variable number of parameter in a method?
Answer: “params” keyword is used as to accept variable number of parameters.

22. What is a Namespace? What is the use of a namespace?
Answer: Namespaces are logical grouping of classes and other types in hierarchical structure. Namespaces are useful to avoid collision or ambiguity among the classes and type names. Another use of the namespace is to arrange a group of classes for a specific purpose.

23. What does a keyword using works for?
Answer: Using is just a convention or a short-cut method which allows us to access the classes in a namespace by referencing it once. So whenever we want use the classes or methods in them, we can avoid typing the entire namespace hierarchy. However it is not a good practice when there are likely chances to have name ambiguity or collision of class names.

24. What is Enums in C#?
Answer: Enums or Enumerators are used to declare a set of related constants (default start with 0); they are only available with primitive data types like int and short etc.

25. What is Delegates?
Answer: Delegates are a type-safe, object-oriented implementation of function pointers and are used in many situations where a component needs to call back to the component that is using it. Delegates are generally used as basis of events, which allow any delegate to easily be registered for as event.

26. Which are the namespaces that are imported automatically by Visual Studio in ASP.Net?
Answer: There are 7 namespaces which are imported automatically.

1.       System
2.       System. Collections
3.       System.IO
4.       System.web
5.       System.web.UI
6.       System.web.UI.HTMLControls
7.       System.web.UI.WebControls

27. Which namespaces are used for data access?

1.       System. Data
2.       System.Data.OleDB
3.       System.Data.SQLClient

28. What do you mean by boxing and un-boxing?
Answer: C# provides us with Value types and Reference Types. Value Types are stored on the stack and Reference types are stored on the heap. The conversion of value type to reference type is known as boxing and converting reference type back to the value type is known as un-boxing.
e.g.
int x = 10;
object o = x ; // Implicit boxing
object o = (object) x; // Explicit Boxing
x = o; // Implicit Un-Boxing
x = (int)o; // Explicit Un-Boxing

29. What are the different methods available under sqlcommand class to access the data?

1.       ExecuteReader –Used where one or more records are returned – SELECT Query.
2.       ExecuteNonQuery – Used where it affects a state of the table and no data is being queried – INSERT, UPDATE, DELETE, CREATE and SET queries.
3.       ExecuteScalar – Used where it returns a single record(a single value normally) – SQL Functions like MIN(), NAX()

30. What are the different types of Session state management options available with ASP.NET?
Answer: ASP.NET provides In-Process & Out-of-Process state management,
Also known as “In-Proc” and “Out-Proc”. In-Proc stores the session in memory of the web server, that is on the same server the ASP.Net page is.
On the other hand Out-Proc session state management stores the session data on external data source, which can be a SQL Server or Server State Service. Out-of-Process state management requires the objects stored in session, must be serializable.

31. What is Remoting? Give Example.
Answer: Remoting is a means by which one operating system process, or program, can communicate with another process. The two processes can exist on the same computer or on two computers connected by a LAN or the Internet. Web services are probably the best known type of remoting, but they are not the only option.

32. What is Marshalling?
Answer: Marshaling is a process of making an object in one process (the server) available to another process (the client). There are two ways to achieve the marshalling.

i. Marshal by value: the server creates a copy of the object passes the copy to the client. When a client makes a call to an object marshaled by value (MBV), the server creates an exact copy and sends that copy to the client. The client can then use the object’s data and executable functionality directly within its own process or application domain without making additional calls to the server. Objects that the application accesses frequently are best remoted using MBV.

ii. Marshal by reference: the client creates a proxy for the object and then uses the proxy to access the object. When a client makes a call to an object marshaled by reference (MBR), the .NET framework creates a proxy in the client’s application domain and the client uses that proxy to access the original object on the server. Large objects that the application accesses relatively infrequently are good candidates for MBR.

33. What is a Static class? What are its features?
Answer: Static class is a class which can be used or accessed without creating an instance of the class.
Important Features:

1.       Static class only contains static members and a private constructor.
2.       Static class cannot be instantiated.
3.       Static classes are sealed by default and therefore cannot be inherited.

34. What is sealed class? What are its features?
Answer: Sealed classes are those classes which can not be inherited and thus any sealed class member can not be derived in any other class. A sealed class cannot also be an abstract class.
In C# structs are implicitly sealed; therefore, they cannot be inherited.

35. Can we declare a method as sealed?
Answer: In C# a method can’t be declared as sealed. However when we override a method in a derived class, we can declare the overridden method as sealed. By declaring it as sealed, we can avoid further overriding of this method.
E.g.
Using System;
Class MyClass1
{
Public int x;
Public int y;
Public virtual void Method () {
Console.WriteLine (“virtual method”) ;}
}
Class My Class: MyClass1
{
Public override sealed void Method () {
Console.WriteLine (“sealed method”) ;}
}
Class Main Class
{Public static void Main () {
MyClass1 mC = new My Class ();
mC.x = 110;
mC.y = 150;
Console.WriteLine (“x = {0}, y = {1}”, mC.x, mC.y);
mC.Method () ;}
}

36. What is a Dataset?
Answer: A Dataset is an in memory representation of data loaded from any data source.

37. What is a Data Table?
Answer: A Data Table is a class in .NET Framework and in simple words a Data Table object represents a table from a database.

38. If you want to view an Assembly how to you go about it? What is ILDASM?
Answer: You can use the MSIL Disassembler (Ildasm.exe) to view Microsoft intermediate language (MSIL) information in a file. If the file being examined is an assembly, this information can include the assembly’s attributes, as well as references to other modules and assemblies. This information can be helpful in determining whether a file is an assembly or part of an assembly, and whether the file has references to other modules or assemblies.

39. Where is version information stored of an assembly?
Answer: The version number is stored in the assembly manifest along with other identity information, including the assembly name and public key, as well as information on relationships and identities of other assemblies connected with the application.

40. Is versioning applicable to private assemblies?
Answer: No

41. How to create a shared assembly or add an assembly to GAC?
Answer: There are several ways an assembly can be added to GAC.

1.       Use .msi installer designed to work with the global assembly cache.
2.       Use GACUtil.exe provided by the .NET Framework SDK.
3.       Use Windows Explorer to drag assemblies into the cache.


43. What is reflection?
Answer: All .NET compilers produce metadata about the types defined in the modules they produce. This metadata is packaged along with the module (modules in turn are packaged together in assemblies), and can be accessed by a mechanism called reflection. The System. Reflection namespace contains classes that can be used to interrogate the types for a module/assembly. Reflection is ability to find information about types contained in an assembly at run time.

44. How can I produce an assembly?
Answer: Simply compile your class/module with the following command.
C#.Net – CSC /t: library yourclassname.cs
VB.Net – VBC /t: library yourmodulename.vb

45. What is an Application Domain? How they get created?
Answer: An Application Domain can be thought of as a lightweight processes controlled by the .Net runtime. Application Domains are usually created by hosts like Windows Shell, ASP.NET and IE. When you run a .NET application from the command-line, the host is the Shell. The Shell creates a new Application Domain for every application.

46. Do I have any control over the garbage collection algorithm?
Answer: Yes, we have a limited control over the GC algorithm, For example, the System.GC class exposes a Collect method – this forces the garbage collector to collect all unreferenced objects immediately.

47. What is a life span of a static variable?
Answer: A static variable’s life span is till the class is in memory.

48. What is a Page Life Cycle of an ASP.Net page?
Answer: There are various stages described as under.

1.       Init
2.       LoadViewState
3.       LoadPostBackData
4.       Load
5.       RaisePostBackDataChangedEvent
6.       RaisePostBackEvents
7.       Pre-Render
8.       SaveViewState
9.       Render
10.   Unload

49. Can the action attribute of a server-side <form>tag be set to a value and if not how can you possibly pass data from a form to a subsequent Page?
Answer: No, Assigning value will not work because will be overwritten at the time of rendering. We can assign value to it by register a startup script which will set the action value of form on client-side. On other hand we can use Server.Transfer or Response. Redirect.

50. How do you turn off cookies in one page of your asp.net application?
Answer: We may not use them at the max, However to allow the cookies or not, is client side functionality.

51. Which method do you use to redirect to user to another page without performing a round trip to Client?
Answer: Server. Transfer (“AnotherPage.aspx”).


53. Should Validation occur on Client/Server Side for Date Input?
Answer: Both. Client-side reduces extra round-trip. Server-Side ensures prevention against hacking and failure against automated requests.

54. What are the web form events?
Answer:

1.       The first event that occurs in the life of a Web Form is the Init event. This is raised so that we can have initialization code for the page. The controls on the page are not yet created at this point. This event is raised once for each user of the page.
2.       The Load event follows the Init event. Subsequently, it is raised each time the page is requested. When this event is raised, all child controls of the Web Form are loaded and accessible. You should be able to retrieve data and populate the controls so that they can render themselves on the page when sent back to the client.
3.       The PreRender event happens just before the page is rendered and sent back to the client. We don’t often handle this event; however, it depends on the situation.
4.       The last event in the life of a Web Form is the Unload event. This happens when the page is unloaded from memory. Final cleanup should be done here.


i will appreciate your comments and time for using my blog.
"Necessity is the mother of Invention".


Mostly asked Asp.Net Interview Qusetion and Answers 3.5 , 4.0 - (Part 2)

Asp.net interview, .NET Interview Questions and Answers, asp.net interview questions, asp.net interview questions and answers, C# interview questions and answers, IIS interview questions and answers, sql server interview questions and answers, vb.net interview questions and answers, XML interview questions and answers, Asp.Net 3.5,Asp.Net 4.0,Asp.Net4.5, Asp.Net C#, VB.Net.



Simple Questions

1. What is IL? (What is MSIL or CIL, What is JIT?)
MSIL is the CPU –independent instruction set into which .Net framework programs are compiled. It contains instructions for loading, storing initializing, and calling methods on objects.

2. What is CLR?
Answer: CLR also known as Common Language Run time provides a environment in which program are executed, it activate object, perform security check on them, lay them out in the memory, execute them and garbage collect them.

3. What is CTS?
Answer: The common type system is a rich type system, built into the common language runtime, which supports the types and operations found in most programming languages.

4. What is CLS?
Answer: CLS also known as Common Language Specification defines the rules which all language must support, in order to be a part of .Net framework. The Common Language Specification is a set of constructs and constraints that serves as a guide for library writers and compiler writers. It allows libraries to be fully usable from any language supporting the CLS, and for those languages to integrate with each other. The Common Language Specification is a subset of the common type system. The Common Language Specification is also important to application developers who are writing code that will be used by other developers.

5. Which class does the web page belong to in ASP.Net?
Answer: System.Web.UI.Page

6. Which class deals with the user’s locale information?
Answer: System.Web.UI.Page.Culture

7. What data type does the RangeValidator control support?
Answer: Integer, Date and String.

8. What is the difference between Servers? Transfer and Response. Redirect?
Answer: Server.Transfer, transfers the control of a web page, posting a form data, while Response.Redirect simply redirects a page to another page, it cannot post a form data to another page. Server. Transfer is more efficient over the Response. Redirect, because Response. Redirect causes a round trip to serve as the page is processed once again on the client and a request is made to server thereafter.

9. Can you give an example of what might be best suited to place in the Application_Start and Session_Start subroutines?
Answer: All the global declarations or the variables used commonly across the application can be deployed under Application_Start. All the user specific tasks or declarations can be dealt in the Session_Start subroutine.

10. What is view State?
Answer: View State is a .Net mechanism to store the posted data among post backs. View State allows the state of objects to be stored in a hidden field on the page, saved on client side and transported back to server whenever required.

11. What is the lifespan for items stored in View State?
Answer: Items stored in a View State exist for the life of the current page, including the post backs on the same page.

12. Can we disable View State, If, yes how?
Answer: View State can be disabled by using “EnableViewState” property set to false.

13. What’s a bubbled event?
Answer: When a complex control like data list or data grid, which contains a child control, using an item command can listen to the events raised by the child control in the main control. The process of listening to the child control in the main or parent control is called as event bubbling.

14. What is an assembly?
Answer: Assemblies are the building blocks of the .NET framework. They are the logical grouping of the functionality in a physical file.

15. What are different types of Assemblies?
Answer: Single file and multi file assembly. Assemblies can be static or dynamic. Private assemblies and shared assemblies

16. Which method do you invoke on the Data Adapter control to load your generated dataset with data?
Answer: Data Adapter’s fill () method is used to fill load the data in dataset.

17. Can you edit data in the Repeater control?
Answer: No, it just reads the information from its data source

18. Which template is to be provided in the Repeater control in order to display a data? Which template will display every other row in another color?
Answer: Item Template, AlternatingItemTemplate

19. What are the most important property and most important method of a Repeater control?
Answer: The Data Source property and Data Bind () method.

20. How many classes can a single .NET DLL contain?
Answer: It can contain many classes.

21. What are the advantages of an assembly?
Answer: Increased performance. Better code management and encapsulation. It also introduces the n-tier concepts and business logic.

22. What is the purpose of an Assembly?
Answer: An assembly controls many aspects of an application. The assembly handles versioning, type and class scope, security permissions, as well as other metadata including references to other assemblies and resources. The rules described in an assembly are enforced at runtime

23. What a static assembly consist of in general?
Answer: In general, a static assembly consists of the following four elements:

Assembly Manifest, which contains the assembly metadata.
Type Metadata.
MSIL code that implements the types.
A set of resources.
From above all only the manifest is required, however the other types and resources add the additional functionality to the assembly.

24. What is GAC or Global Assembly Cache?
Answer: Global Assembly Cache (GAC) is a common place to share the .NET assemblies across many applications. GAC caches all strong named assembly references within it. All System assemblies that come with the .NET framework reside in the GAC.

25. How to view an assembly?
Answer: We can use the tool “ildasm.exe” known as “Assembly Disassembler” to view the assembly.

26. What is Authentication and Authorization?
Answer: Authentication is the process of identifying users. Authentication is identifying/validating the user against the credentials (username and password) and Authorization performs after authentication. Authorization is the process of granting access to those users based on identity. Authorization allowing access of specific resource to user.

27. What are the types of Authentication? Describe.
Answer: There are 3 types of Authentication. Windows, Forms and Passport Authentication.

1.       Windows authentication uses the security features integrated into the Windows NT and Windows XP operating systems to authenticate and authorize Web application users.
2.       Forms authentication allows you to create your own list/database of users and validate the identity of those users when they visit your Web site.
3.       Passport authentication uses the Microsoft centralized authentication provider to identify users. Passport provides a way to for users to use a single identity across multiple Web applications. To use Passport authentication in your Web application, you must install the Passport SDK.

28. What are the types of comment in C#?
Answer: There are 3 types of comments in C#.
1.       Single line (//), Multi line (/* */) and Page Comments (///).

29. What is an Array List?
Answer: The Array List object is a collection of items containing a single data value.

30. What is a Hash Table?
Answer: The Hash table object contains items in key/value pairs. The keys are used as indexes, and very quick searches can be made for values by searching through their keys.

31. What is Sorted List?
Answer: The Sorted List object contains items in key/value pairs. A Sorted List object automatically sorts items in alphabetic or numeric order.

32. What is a Literal Control?
Answer: The Literal control is used to display text on a page. The text is programmable. This control does not let you apply styles to its content!

33. What is CAS or Code Access Security?
Answer: CAS is the part of the .NET security model that determines whether or not a piece of code is allowed to run, and what resources it can use when it is running. For example, it is CAS that will prevent a .NET web applet from formatting a hard disk.

34. What is Side-by-Side Execution?
Answer: The CLR allows any versions of the same-shared DLL (shared assembly) to execute at the same time, on the same system, and even in the same process. This concept is known as side-by-side execution.

35. What are the different types of Caching?
Answer: There are three types of Caching:
2.       Output Caching: stores the responses from an asp.net page.
3.       Fragment Caching: Only caches/stores the portion of page (User Control)
4.       Data Caching: is Programmatic way to Cache objects for performance.

36. What are the different types of Validation Controls?
Answer: There are six types of validation controls available:

1.       RequiredFieldValidator
2.       RangeValidator
3.       RegularExpressionValidator
4.       CompareValidator
5.       CustomValidator
6.       § Validation Summary

37. How to Manage State in ASP.Net?
There are several ways to manage a state.

1.       View State
2.       Query String
3.       Cookies
4.       Session
5.       Application


38. What base class all Web Forms inherit from?
Answer: System.Web.UI.Page.

39. What method do you use to explicitly kill a user’s Session?
Answer: HttpContext.Current.Session.Abandon ().

40. What are the layouts of ASP.NET Pages?
Answer: Grid Layout and Flow Layout. Grid Layout positions the form object on absolute x and y co-ordinates of the screen. Flow Layout positions the form objects relative to each other.

41. What is the Web User Control?
Answer: Combines existing Server and HTML controls by using VS.Net. To create functional units that encapsulates some aspects of UI. Resides in Content Files, which must be included in project in which the controls are used.

42. What is the Composite Custom Control?
Answer: combination of existing HTML and Server Controls.

i will appreciate your comments and time for using my blog.
"Necessity is the mother of Invention"